Welkom op de Weebosch!


Hart voor de Weebosch


Ieder jaar sterven er mensen aan een hartstilstand: in Groot Bergeijk gemiddeld 4 per jaar. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Als dan iemand start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. De 112-ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Als er veel mensen op de Weebosch een reanimatiecursus hebben gevolgd kunnen zij in die eerste minuten hulp verlenen en zo de levenskans van het slachtoffer dramatisch verlengen.

De dorpsraad heeft zich aangesloten bij het Bergeijkse initiatief om een burgernetwerk te vormen dat direct na een 112-noodoproep in actie kan komen. Dat betekent dat we de inwoners een ééndaagse reanimatietraining aanbieden en hen vragen zich aan te melden bij HartslagNu.
HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon of via een speciale app oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten. Zo red je levens!

Op dit moment zijn er te weinig mensen in onze gemeenschap op wie binnen 6 minuten een beroep kan worden gedaan. Dat aantal moet in Bergeijk en op de Weebosch omhoog! We streven er naar dat er dit jaar een grote groep inwoners wordt opgeleid om te kunnen reanimeren. De training is kostenloos op voorwaarde dat je je daadwerkelijk aanmeldt bij HartslagNu. We krijgen hiervoor jaarlijks een financiele bijdrage van de gemeente.

Op woensdagmiddag 7 februari start de eerste training in de Vurkoamer van buurthuis 't Sant. Er komen ook avondtrainingen.
Aanmelden bij dorpsondersteuner Sjaan Janssens.

Verder wordt er gewerkt aan uitbreiding van makkelijk in de buurt toegankelijke AED's. Zo maken we de Weebosch samen weer een beetje veiliger.
De 6 minuten actie is een samenwerking van Ambulancezorg Nederland, de Hartstichting, vele Nederlandse gemeenten en 170.000 burgerhulpverleners.

 

Dorpsagenda

Geen evenementen

de Vurkaomer

Mannensoos
dinsdag 31 mei 10.00
Vrouweninloop
donderdag 2 juni 10.00
Mannensoos
dinsdag 7 juni 10.00

afvalkalender

GFT en PDM
woensdag 1 juni 07.30

vaste activiteiten

Geen evenementen